Ρωσο-ελληνικές σχέσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας, Πρόεδρος της Εθνικο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, επίτιμος πολίτης της Ελλάδας.

Οι δραστηριότητές του στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας:

· Συντονισμός της δραστηριότητας των ελληνικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Εθνικο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας (στη Ρωσία ζουν περίπου 90 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, εγγεγραμμένοι σε πάνω από 60 οργανώσεις).

· Συντονισμός της δρατηριότητας των ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ζούν πάνω από 250 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς).

· Συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων προς την κατεύθυνση του καθορισμού του ρόλου και της θέσης του απόδημου Ελληνισμού, της συμμετοχής του στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Υποβολή προτάσεων για την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδοτική εξασφάλιση των παλιννοστούντων, την ομογενειακή ιδιότητα κ.α.

· Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή σειράς πολιτικών και οικονομικών φόρουμ σε θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας: «Κατάσταση και προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας», «Ρωσο-Ελληνικό Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών», «Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος. πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία. προοπτικές ανάπτυξης» κ.α.

· Συνεργασία στο διεθνές έργο «Αδελφές πόλεις» στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης του Ροστόφ στον Ντον και του δήμου Βόλου, συμμετοχή στο πανρωσικό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ελληνικών αδελφών πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος).

· Υποστήριξη των Ορθοδόξων προγράμματων και προώθηση του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού: οργάνωση και διεξαγωγή της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι Παναγία Σουμελά (Τραπεζούντα, Τουρκία), οργάνωση των τακτικών προσκυνηματικών εκδρομών σε ιερούς Τόπους στην Ελλάδα, κατασκευή νέων ναών και χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των ορθόδοξων μνημείων, υποστήριξη των μοναστηριών και των ενοριών, συμμετοχή σε προγράμματα ενίσχυσης των πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού.

· Βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: οργανωτική και οικονομική βοήθεια στους ανθρώπους που έγιναν θύματα κατά τη διάρκεια των μαζικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, δημιουργία του κέντρου παροχής βοήθειας στους Έλληνες ομογενείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Κρίμσκ (Ρωσία), υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης για τα παιδιά από το Κριμσκ στην Εύβοια, παροχή βοήθειας στούς Έλληνες ομογενείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Αυστραλία, ετήσια οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους-μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ζουν στην Ελλάδα.

· Στήριξη της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα: οργάνωση των ετήσιων ταξιδιών αναψυχής στην Ελλάδα για παιδιά από ορφανοτροφεία της Ρωσίας, υλοποίηση του προγράμματος «1000 Ρώσοι στην Ελλάδα», οργάνωση στην Ελλάδα των φόρουμ νεολαίας, συγκεντρώσεων, φεστιβάλ, ανάπτυξης προσκυνηματικού και ιστορικού τουρισμού.

· Εργασία προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης: συμμετοχή στην αποκατάσταση του ρωσικού νεκροταφείου και στο άνοιγμα του μνημείου στη Λήμνο, αποκατάσταση του ναού και δημιουργία του εθνο-χωριού στο ελληνικό χωριό Λάκι (χερσόνησος Κριμαία, Ρωσία), υποστήριξη έργων για τη διαιώνιση της μνήμης διακεκριμένων Ρώσων παραγόντων ελληνικής καταγωγής, συμμετοχή στο έργο της ανοικοδόμησης του μουσείου-αρχαιολογικού συγκρότηματος «Ταναίς – μια αρχαία ελληνική πόλη» (περιφέρεια του Ροστόφ, Ρωσία).

· Υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μελέτης της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, διεξαγωγή συνεδρίων και διεθνών σεμιναρίων για τους καθηγητές ελληνικής γλώσσας, υποστήριξη της δημοσίευσης βιβλίων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων στα ρωσικά, υλοποίηση του έργου «Ελληνικό μαρτυρολόγιο».

· Εργασία για τη διατήρηση των εθνικών πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων: υποστήριξη έντυπων ΜΜΕ και διαδικτυακών πυλών εθνο-πολιτιστικού περιεχομένου, οργάνωση διεθνών ελληνικών καλλιτεχνικών φεστιβάλ, βοήθεια στην οργάνωση στη Ρωσία, φεστιβάλ εθνικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων χορού και τραγουδιού.